fredag den 12. februar 2010

Tirsdag den 12. januar 2010

Tirsdag den 12. januar 2010
Det er en kold tid, som vi lever i! Og så er det jo godt, at man kan gå i biografen og glemme vinteren et par timer. Og det er der rigtigt mange der gør i disse måneder. 2009 blev et rekordår i de danske biografer. På landsplan blev der solgt 14 millioner biografbilletter, og vi skal helt tilbage til 1983 for at finde lignende tal. Det var først og fremmest MILLENNIUM seriens 3 film, der helt overraskende gik direkte ind på vores radar. Det var der ikke mange der havde forudset, og tilsammen solgte de 3 film 2,2 millioner billetter. Det havde været dejligt, hvis de havde været danske, for det havde pyntet på det danske billetsalg, der sammenlagt kun sneg sig op til 2,4 millioner billetter. Et magert år for dansk film, hvor topscoreren var SORTE KUGLER med 400.000 billetter. Derefter fulgte HEADHUNTER og JULEFROKOSTEN.

De ikke-danske film tordnede deruad, og udover MILLENNIUM serien, så var det Harry Potter/Ice Age/Op der havde vores store interesse i 2009.

Sofarækken 

Alt i alt et fantastisk flot biograf- og filmår, hvor 3D åbnede vores øjne for en ’ny’ måde at se film på. Året sluttede med et brag af en film med verdenspremiere på James Camerons imponerende AVATAR.

Mens vi her i Baltoppen Bio går og vurderer 3D’s fremtid, så kaster vi projektøren på 2010, hvor lige så mange store filmoplevelser venter i kulissen. Og jeg glæder mig over, at se et stærkere dansk program.

25-30 danske film har premiere i 2010, bl.a. 3 ’seriefilm’: OLSENBANDEN PÅ DE BONEDE GULVE (computeraninmeret!), MINE SØSTERS BØRN 4 og FAR TIL FIRE PÅ JAPANSK. Så kommer der fortsættelserne REJSEN TIL SATURN 2, MAX PINLIG 2 og KARLA OG JONAS (nr.3). Det lyder lovende, og selv Erik Clausen har kastet sig ud i en fortsættelse til ’Ledsaget Udgang’ med filmen FRIHED PÅ PRØVE.

Instruktørene Boe, Fly, Winding-Refn, Vinterberg, Fischer Christensen, Bier, Staho og Arcel byder alle ind med film i år. Der lægges ud med Christoffer Boe’s meget sigende titel (forhåbentlig også om dansk film) ALTING BLIVER GODT IGEN med Jens Albinus og Paprika Steen. Så kommer Per Fly’s drama KVINDEN DER DRØMTE OM EN MAND, med Sonja Richter. Dernæst Nicolas Winding Refn’s vikinge-brag VALHALLA RISING med Mads Mikkelsen. Thomas Vinterberg’s SUBMARINO med Jacob Cedergren. Pernille Fischer Christensen’s FAMILIEN RHEINWALD med Jesper Christensen. Susanne Biers HÆVNEN med Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm og Ulrich Thomsen. Simon Staho’s JA. Og sidst på året kommer Nikolaj Arcel angiveligt med hele 2 film; SANDHEDEN OM MÆND med Thure Lindhardt, og det romantiske drama CAROLINE OG STRUENSE. Men 2010 giver også en række spillefilmsdebutanter chancen; Et af dansk films hidtil oversete talenter, Kasper Munk, præsenterer dramaet HOLD OM MIG med Charlotte Fich og Bjarne Henriksen. ”R” er titel på en film om det barske liv i et dansk fængsel, Michael Noer og Tobias Lindholm får her deres debut. Nicolo Donato’s allerede prisbelønnede drama BRODERSKAB med Thure Lindhardt. Meget omtalte Kasper Bech Holten prøver kræfter med filmmediet i JUAN, en ambitiøst anlagt moderne operafilm. RUSTUREN er en low-budget dansk gyser af Adam Neutzsky-Wulff. Den tidligere vært på DR2’s ”Premiere”, Mikkel Munch-Fals, kommer med dramaet GESPENSTER med bl.a. Bodil Jørgensen og Henrik Prip. SKYSKRABER er titlen på Rund Schjøtt’s instruktørdebut, en sort komedie med bl.a. Lukas Thorsteinsson og Marta Holm. Og sidste debutant er Louise N.D. Friedberg’s utrolig spændende EKSPERIMENTET med Ellen Hillingsø, om den danske stats forsøg på at veldressere et jæger- og samlersamfund. Men instruktører med få film bag sig, vil også markere sig i 2010; Shaky González præsentere os for DET GRÅ GULD, om pensionister på rov. Mobning er hovedtemaet i Oliver Ussing’s MIN ALLERBEDSTE FJENDE. Niels Gråbøl kommer med familiefilmen USYNLIGE VENNER med bl.a. søster Sofie, Lars Hjortshøj og Nicolas Bro. Men størst indspilningsmæssige forventninger er der nok til Kenneth Kainz’ komedie PARTERAPI med trekløveret Nikolaj Lie Kaas, Sidse Babett Knudsen og Søren Pilmark. Afslutningsvis går der rygter om yderligere 2 film i 2010; CIRKUS SARAGOSSA efter en roman af Camilla Hu¨bbe. og endelig FROKOST MED MOR, som angiveligt skulle basere sig på Youtube-filmen af samme navn, link: http://www.youtube.com/watch?v=gr9endKXUSM Der er velbegrundet håb om at 2-3 danske film vil besætte pladser på næste års top-10 liste.

Så vidt de kommende danske film i år, og som tidligere antydet, så ville det være underligt, hvis dansk film ikke ville kunne opnå et langt bedre resultat I 2010. Vi ikke har plads til alle disse titler i Baltoppen Bio, men vi regner med at køre så mange vi har plads til.

I næste udgave af SOFARÆKKEN sætter jeg fokus på de kommende ikke-danske premierer I 2010.

Indtil da, husk at få set en masse film, og helst i din lokale biograf!


Disse uger:

Inden længe åbner vi billetsalget til en forpremiere på den nye INVICTUS, om Nelson Mandela med Morgan Freeman i titelrollen (hvem ellers!). Tilmeld dig eventuelt vores nyhedsbrev, eller sign op på FACEBOOK for at få direkte besked.

Tirsdag den 19. kl. 20.30 har vi direkte OPERABIO – TRANSMISSION fra Bologna, Italien, med operaen SALOME.


Jan Boye Thomsen

Bliv fan og vind fribilletter!